Wednesday, May 30, 2007

Who is going to be the President?

Riigipeaks pakutakse haiglajuhti, kõrget ametnikku ja ministrit
29. mai 2007



Läti valitsusliit on leidnud ühiskandidaadi, kuid välistatud pole ka üllatused.
Eelmisel nädalal leppisid neli valitsusparteid kokku ühiskandidaadis, kelleks osutus Riia traumatoloogiahaigla juht Valdis Zatlers. Ta osales 1980. aastate lõpus aktiivselt poliitikas, kuid pöördus möödunud kümnendil tagasi meditsiinivalda.
Lisaks on suurima parlamendiesindatusega Rahvaerakond pakkunud mitteametlikult välja kauaaegse välisministeeriumi kantsleri Maris Riekstinši. 2004. aastal sai kehakultuuri õpetaja haridusega Riekstinš Läti Washingtoni-suursaadikuks, kuid mullu astus ta Rahvaerakonda ja määrati pärast parlamendivalimisi peaministri kantseleiülemaks.
Rahvaerakonna koalitsioonipartner, Esimese Partei ja Läti Tee Liit on omalt poolt esitanud praeguse integratsiooniministri Karina Petersone, kes on inglise filoloogi haridusega Läti Tee asutajaliige ja kauaaegne parlamendisekretär.

Ülejäänud koalitsioonipartnerid Isamaa ja RPL on selgelt öelnud, et ühist koalitsioonikandidaati oleks lihtsam toetada, kui tegemist pole poliitikuga.
Enne haiglajuht Zatlersi esilekerkimist on tõsiselt võetavatest erakonnavälistest kandidaatidest välja käidud Läti ülikooli rektor Ivars Lacis, kirjanik ja Läti kauaaegne suursaadik Anna Îigure, filosoof Maija Kule, akadeemik Janis Stradinš ja endine konstitutsioonikohtu juht Aivars Endzinš. Esimesed kaks on aga teatanud loobumisest, põhjendades seda kaudselt võimul olijate nihilismiga.

Peaminister presidendiks

Opositsiooniline Uus Aeg on esitanud endise eurovoliniku Sandra Kalniete kandidatuuri.
Vaatlejad ei pea võimatuks ka varianti, et kui valitsusliidu ühiskandidaat läbi kukub ja sama juhtub ka Rahvaerakonna pakutud Riekstinšiga, võib peaminister Aigars Kalvitis tagasi astuda, et ise presidendiks kandideerida. Siis saaks ihaldatud valitsusjuhiameti endale Esimese Partei juht Ainars Šlesers.

3 comments:

Anonymous said...

Adulation her; accord her links london , the badge for assurance and wedding. Nothing will be added acceptable and special. No hesitation, get Links of London Charms set or even a Links Charms aggressive necklace, pendant, bracelet, earring, or ring. You are adequate abatement amount at Links London Charms .

Unknown said...

check my bloginvestigate this site see hereuseful site have a peek herevisit here

leautheigh said...

you could try these out dolabuy gucci pop over to this web-site click site websites Discover More