Thursday, July 17, 2008

Last session of the parliament

The spring 2008 last session of the parliament is ongoing. As it was predicted before the day for the Lettish talking shop is laborious. President's chancellery had a speech prepared. President reached out to MP's again, asking them to reassess the importance of the anti money laundering and terrorism financing bill. Already prior the bill was discussed in the parliament (on July 16, 2008) the author of ill famous amendments Vilnis - Edvīns Bresis recalled them without any (!) tangible explanation. Also the opposition Reconciliation Centre (SC) did not explain why did their vote AYE on June 11? Just IMAGINE, that with Bresis ill famous amendments he tarnished the reputation of the parliament, prolonged the work of the parliament for additional 1,5 months, and NO explanation came from him at all, what an amateurism!!!. Anyway, the results of the ongoing parliamentary session so far are:

1. Anti money laundering and terrorism bill (acceptable to our European allies) passed with 90 AYE votes.
2. Amendments in the 2008 budget in its final reading passed with 51AYE and 42 NAY votes.
3. KNAB procedure changed after all, thus candidate for the post of Anti Corruption Agency will not be chosen in transparent competition.
4. Half amended election financing law passed (just increasing the legally allowed amount to be spent per voter during elections from 0,20Ls to 0,33Ls). Opposition amendments about third party financing and possible party financing from the state budget should be continued in the autumn 2008 session of the parliament.

That's it and preparation for the August 2 can continue in full swing now!

P.S. You can find all the information about the forthcoming referendum in Latvian here.

2 comments:

KT said...

kas sa võiksid lahti kirjutada, mis kala selle va korruptsiooni ja selle vastsusega ikkagi on? miks kogu viimane poliit-hooaeg selle all kulges?

Veiko Spolitis said...

Istanbuli tervitused Karmo,

Kodukootud tasemel kysimus on Putini voimu vertikaali ehitamisest a'la Laeti. Ehk siis Rahvaerakond (TP) kuhu on transformeerunud endine nomenklatuur Laeti Teest (LC) soovis enamuse omavalitsustest, ja peaegu sai. Nad said "oma" kohtunikke konstitutsionaalkohtusse, "oma" prsidendi ja ylemkohtu esimehe. Samuti ooviti saada "oma" oiguskantsler, kuid see plaan luhtus, ja Loskutovs on mas, ja KEEGI ei kes selleks saab:)

Nyyd on TP yhtinud LP/LCC'ga kes on samutu endise nomenklatuuri LC poolt loodud, ja veel siis endised kolhoosi esimehed ZZS, ja Isamaa raudvara, kes parlamendis istunud 1990. a. alates.

Seega TP, LPP/LC, ZZS ja TB/LNNK ehk "stagneerunud eliit" yhelt poolt ja kodanikuyhiskond teiselt.

POHJUS miks nad on vastamisi - reformid on tegemata ja seadusandlus jaetud unaruse. Policy asemel siiamaani tegeldakse polity kysimustega, ja seega pakasuuha jaetkub...

1. Kohustusliku tuludeklareeriimst ehk saab 1.1.2009?
2. Erakonda saab luua elgset 200 liiget, ja oleme Euroopa erakondades esindatusega alla 1% valijaskonnast. Erakondasid ei rahastata riigi elarvest, ja valitsusele anti ylesandeks selline voimalus pakkuda ylejaergmisteks valimisteks, ehk 2013?
3. Maksusysteem seisab muutmata, kes muudab, kui opositsioni reeglipaerast ei kuulata?
4. Raahapesu vastast seadust voueti vastu ja nyyd Lembergs pannakse ehk lopux vangi, ja peale seda siis asjad arenevad LV'is?