Tuesday, March 27, 2007

Latvian - Russian border treaty signed in Moscow

Latvia ja Venäjä allekirjoittavat rajasopimuksen vuosien kiistelyn jälkeen

Julkaistu: 0:53

Latvia ja Venäjä allekirjoittavat rajasopimuksen vuosien kiistelyn jälkeen


TALLINNA. Venäjän ja Latvian suhteet ottavat tänään tiistaina aimo harppauksen eteenpäin, kun pääministerit Mihail Fradkov ja Aigars Kalvitis tapaavat Moskovassa allekirjoittaakseen vihdoinkin maiden välisen rajasopimuksen. Latvian pääministeri vierailee Moskovassa kuudentoista vuoden tauon jälkeen.

"Rajasopimus on itsenäisen valtion symboli. Se mahdollistaa uuden ajan alun Neuvostoliiton jälkeen", sanoo kansainvälisen politiikan tutkija Veiko Spolitis Stradinšin yliopistosta Riiasta.

Suomessa ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi tiedotteessaan Suomen olevan "erittäin tyytyväinen" sopimukseen. "Sopimus on tärkeä myös Euroopan unionille, koska kyseessä on osa EU:n ulkorajaa", Tuomioja lisäsi.

Kun Neuvostoliitto lakkasi virallisesti olemasta 15 vuotta sitten, kaikki kolme Baltian maata olivat jo itsenäistyneet ja neuvottelut rajasopimuksista oli aloitettu.

Sopimustekstit valmistuivat kymmenen vuotta sitten, mutta vain Liettua onnistui saman tien allekirjoittamaan sopimuksen Venäjän kanssa. Poliittiset kiistat viivästyttivät allekirjoitusta Latvian ja Viron kanssa.

Venäjä kiinnostui rajasopimusten allekirjoittamisesta Latvian ja Viron kanssa uudelleen kaksi vuotta sitten, kun Euroopan unioni oli nimennyt sopimusten solmimisen yhdeksi edellytykseksi venäläisten viisumivapaudelle EU:n alueelle.

Ennen kaavailtua sopimusten allekirjoittamista Venäjä oli laatinut maiden välisiä suhteita koskevan julistuksen, joka oli tarkoitus liittää sopimukseen. Julistuksessa tulkittiin, ettei Neuvostoliitto ikinä miehittänyt Viroa ja Latviaa.

Latvia vastasi laatimalla sopimukseen oman liitteen. Siinä se edellytti Venäjän tunnustavan Neuvostoliiton miehittäneen Latvian. Tätä Venäjä ei sulattanut, ja allekirjoitus venyi taas kaksi vuotta.

Viron kanssa sopimuksen allekirjoittaminen muuttui entistä monimutkaisemmaksi.

Viro ja Venäjä allekirjoittivat rajasopimukset ilman liitetekstejä 2005.

Venäjä kuitenkin perui allekirjoituksensa sen jälkeen, kun Viron parlamentti oli ratifioinnin yhteydessä lisännyt rajasopimusta koskevan lain hyväksymistekstiin selitystekstin, jossa viitattiin vuoden 1920 rauhansopimukseen.

Uusissa rajasopimuksissa niin Viro kuin Latvia menettävät alueita Venäjälle verrattuna vuoden 1920 sopimukseen, koska Venäjä perustaa sopimukset neuvostoaikana 1945 määritetyille rajoille.

Tällä kertaa Latvian parlamentti on päättänyt jo etukäteen, ettei sopimustekstiin liitetä enää selityksiä. Juridisesti Latvia perustaa sopimuksensa liittymissopimukseensa EU:n kanssa. Silloin nykyisen Latvian rajat olivat voimassa, eikä viitettä Venäjän kanssa vuonna 1920 sovittuihin vanhoihin rajoihin enää tarvita.


2 comments:

Anonymous said...

Unbedingt, er ist nicht recht levitra generika cialis preis [url=http//t7-isis.org]levitra online apotheke[/url]

sex shop said...

Really helpful data, thank you for the post.