Wednesday, March 25, 2009

March 31, 2009 deadline and early elections

No information is leaking out from the Riga Castle concerning the life in Latvia after the March 31 deadline. President keeps reiterating that constitutional amendments must be passed by the that ominous date, but he does not yet disclose the possible future scenarios. In the meantime the speaker of the parliament and several other members of the "elite" already reiterated the traditional mesage about the early elections destroying the republic & economy. Meanwhile another odious representative of legal profession openly craved for dictatorship.



Early elections is a normal procedure in liberal democracies, and particularly so during times of constitutional and political crisis. This is the very situation the former governing "elite" had Latvia led into. While adding the economic turmoil Latvia must go through now, the Latvian society must really pass through the purgatory of triple crisis. The major opposition New Era (NE) party acknowledged such situation already in August 2008, and their present ratings would only capitalize their upward positions prior upcoming elections. The best way out of the overwhelming nihilism in the Latvian society would be achieved with the help of referendum for sacking of the parliament (Constitutional Art. 48). It could take place on June 6, 2009 together with the municipal and the European Parliament elections. Thus money would be saved on logistics and organization costs, and it would make also actions of the president transparent and comprehensible to the public.




It would be quite contrary to the continuously circling rumours about ensuing disaster that could ensue after sacking of the parliament [it would be the first precedent of early elections in Latvia]. The government of Valdis Dombrovskis would continue to work until the new parliament would be elected and new government formed. There have been numerous early elections in several European states, and Polish and Greek examples are still fresh in memory.




The president better make up his mind, and quick! Political events in the World and Europe are increasingly bypassing traditional chains of decision making process' in the small nation state [particularly the ill governed one]. Latvian present leaders cannot afford to continue as if "nothing special" happened, with the simple government facade uplift and without constitutional and legal amendments that are long overdue [amendments in electoral law and passing the mandatory tax and property declaration system]. Simply the younger generation would hemorrhage out of the country until the "traditional elite"would even notice it. Bulgarians already asked for the EU oversight, and I assume that Latvian president's team is knowledgeable enough not to wish it happening in Latvia? The present short term and complacent stability is fragile and built on thin ice. For monies the Latvian Treasury has acquired from Western donors, but without complete overhaul of the sluggish administrative machinery Latvian government would not be able to purchase even fish [stocks are depleted in the Baltic Sea anyway:)], because soon only fish bones would be left...

8 comments:

Anonymous said...

Labdien,
Pirmkārt, Latvijas bNka varetu turpinat "smikligo monetu"seriju.. Tikko iznāca Cūciņa ar pirmklastnieces zīmējumu un rakstu LAC1 (ko nu par gramatiku). Katra ziņā, man pirmā lieta ar ko Cūciņa asociējās ir satīra par Kalvīša kunga treknajiem gadiem.

Otrkārt, par trīskāršo krīzi- manuprāt šobrīd ir zināma stabilitāte un tā ir vērtība. Protams, joprojām ir puvekļi Saeimā, bet.. Diemžēl, Saeimas pārvēlēšana nozīmē jaunu valdību, un līdz ar to zaudēt šo stabilitāti. Es neesmu pārliecināts vai spekulācijas un provokācijas par prezidenta 31 Marta ultimātu ir labākais, ko šobrīd darīt.

Treškārt, Latvijā tā pat kā visā EU- nav officiālas informācijas par MEP kandidātiem vai ne? Tikai tik vien kā procedūras apraksts cvk lapā? (btw, viens no labakajiem, ja vispār.. kāds ir starp EU valstīm).

Veiksmi velēšanās. (kā bezpartejisks kandidāts? vai kā JL vai kas cits?)

Veiko Spolitis said...

Sveiki:

Iemesls manai "ārkārtas vēlēšanu advokatūrai" ir vienkāršs un daudz neatšķiras no kolēģa Jāna Iksten. Proti, leģitimitāti demokrātiskam režīmam nevar atgūt ar bandinieku rokādēm uz šaha. Tas, ka JL nespieda uz 2006.g. 3. novembra AT administratīvās tiesas senāta nolēmuma precedentu, man līdz šim nav saprotams. Labi, tā ir vēsture, bet leģitimitāti demokrātiskai pārvaldītai valstij var atgūt "atceļot" 2006.g oktobrī ar nopirktu vēlēšanu kampaņu iegūtus vēlēšanu rezultātus - ārkārtas vēlēšanas.

Līdz tam Dombrovska valdībai jāstrādā, un ja kāds no Saeimas TP, ZZS, LPP/LC, TB/LNNK pārlieku sasprings, tad Satversmes 49. pants skaidri pasaka - atstājot Saeimas pilnvaras neskartas sanākt Saeima var vien tad, ja Valsts presidents tādas sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību noteic Valsts Prezidents.

Jā MEP kandidātu iepazīšana notiks ar partiju pašu resursiem, un kā šobrīd būtu nepieciešama partiju finansēšana no valsts budžeta.... jo salīdzinu savu ceļu ar kolēģiem no citām ES valstīm:)

Paldies par veiksems vēlējumiem, un startēju no SCP saraksta.

Anonymous said...

1.Legitimitate vs politiska stabilitate?

Nedomaju, ka politisko stabilitati ir verts upuret tik deel taa, lai apmierinatu alkas pec skjiistas un ligitimas (kaa Jums patiik sis vards..) valdiibas.

2.Neskatoties, uz to ka TP ir varas izslapuso JL uzvilkusi uz akja un JL tagad tiks cepts nepopularo lemumu sulaa- es domaju, ka liela dala sabiedribas saprot so situaciju..

..un redz tendenci:
TP izdzivojusies pa "treknajiem" gadiem (1), Kalvisa premjeresanas gals un Godmanis bridi, kad trekna cuuka saaka puut un sudi sakaas (2), Godmanis ar pasas TP palidzibu tiek nomests -> Dombrovskis ierodas balta zirgaa (3) un kad Dombrovska baltais zirgs (uz kura sobrid bez Dombrovska pasa, jaaj ari 5 TP ministri) bus suudus saeedies un nospraags (4).. tad kaut kad naks atpakal TP (5).

(ceru ka Skeles apmaksata populistisku izteikumu publicitate nav identifikators TP renesancei; taa pat domaaju, ka "Tautas Partija" brands ir savu nokalpojis- vajadzetu buut kaut kam jaunam; nemaku teikt vai baumaas par Jusu apvienibu un tas liideri ar izteiktu ieintereseetibu pensionaru jautaajumos kaa Skeles pilotprojektu ir kaada dala patiesiibas)

Tomer iespeejams, ka viss izskataas savaadaak esot LV.

3.Principaa, man liekas, ka sheema ir vienkaarsa kaa divus pirkstus ap **.. Izskatas, ka saurajam LV vidusslanim, ko parstavat ari Jus un Ikstena k-gs (es taa pienemu) vienkarsi trukst resursu, lai tiesaa dueli izmainitu LV politisko eliti. Iespejams, ka pat ja izdotos Saeimu un birokratiju izmeezt no naudas kalpu ieliktenjiem- tad vienkarsi pietruktu sapratigu cilveku, ko ielikt vietaa.

4.Lai nu ka atkartoti novelu veiksmi centienos mainit lietas Latvija caur ES perspektivu. Un ceru, ka "Dobrovskis balta zirgaa" vietaa peec laika no ES neieradiisies "Spolitis uz sudraba ponija" vai "Ikstens sunju pajuugaa".

Veiko Spolitis said...

E-pasta ceļā būtu parocīgāka atbildēšana, bet te nu manas ātras atbildes:

1.Legitimitate vs politiska stabilitate?

Politika NAV skiista, bet legitiima (tiesiska) taa gan vareetu buut! Shiis ir divas lietas, kuras Ljaa tik jauktas krustu shkeershu - proti jaukti moraales pieprasiijumi (peec buutibas subjektiivas veelmes jo objketiivas moraale ir nonsenss).

Kaadaa veida arkartas veeleshanas upurees politisko stabilitaati?

"2.Neskatoties, uz to ka TP ir varas izslapuso JL uzvilkusi uz akja un JL tagad tiks cepts nepopularo lemumu sulaa- es domaju, ka liela dala sabiedribas saprot so situaciju.."

Hmjaa negribu piekrist, jo arī 1/3 Ljas sabiedriibas (31,3%) JOPROJAAM uzskata ka zagt un daliities nav slikti:)

"..un redz tendenci:"

NAV LAIKA domaat par sheemaam, jo sradaju pie JAUNA PIEDAVAAJUMA. Sliktu piedavaajumu var nomainiit tikai labaaks piedaavajums!

"taa pat domaaju, ka "Tautas Partija" brands ir savu nokalpojis-"

Piekrītu:)

vajadzetu buut kaut kam jaunam; nemaku teikt vai baumaas par Jusu apvienibu un tas liideri ar izteiktu ieintereseetibu pensionaru jautaajumos kaa Skeles pilotprojektu ir kaada dala patiesiibas)

Nepiekrītu:)

Tomer iespeejams, ka viss izskataas savaadaak esot LV.

tieši tā:)

3. Izskatas, ka saurajam LV vidusslanim, ko parstavat ari Jus un Ikstena k-gs (es taa pienemu) vienkarsi trukst resursu, lai tiesaa dueli izmainitu LV politisko eliti.

ja nevar TIESHAA DUELII, tad jaadara ar viltu:)

Iespejams, ka pat ja izdotos Saeimu un birokratiju izmeezt no naudas kalpu ieliktenjiem- tad vienkarsi pietruktu sapratigu cilveku, ko ielikt vietaa.

CILVEEKI nekur nav pazudushi, vinji ir tepat mums blakus:)

4.Lai nu ka atkartoti novelu veiksmi centienos mainit lietas Latvija caur ES perspektivu. Un ceru, ka "Dobrovskis balta zirgaa" vietaa peec laika no ES neieradiisies "Spolitis uz sudraba ponija" vai "Ikstens sunju pajuugaa".

NEDOMAAJU, ka poniji vai sunju pajuugi buus vajadziigi [LABA alegorija], jo iespeejas LAT ir TIKAI 2 - doties taalak par lielcelu, jeb palikt maldaamies puteklaina tacinaa...:)

Anonymous said...

0. Izmantosu facebook turpmakai viedoklu apmainai.

1. Joprojam par legitimitati- prieks IMF, EC un Ziemelu draugiem divas valdibas mainas vienu sarunu laika butu diezgan eksotiski. Un nedomaju, ka tas iespaidos pozitivi.

Un ja Repse un Dombrovskis visu sak no nulles, tad kadu labaku alternativu varetu piedavat nakama valdiba..

2.,3.,4.
To, ko sapratu:
*SCP nav skeles pilotprojekts un TP ir savu nokalpojis
*nav shemu,bet bus piedavajums- dikti viltigs (labi, ka shemosana nav viltiga)
*par kuriem cilvekiem iet runa blakus? SCP? pats ziniet, cik specigs ir Jusu studentu sastavs un cik daudz no tiem, kuri patiesam ir specigi vienlaikus ir ieintereseti smereties politika

Vai to cilveku kas ir blakus pietiek lai reformetu valsts aparatu?

Veiko Spolitis said...

Anonymous:

"0. Izmantosu facebook turpmakai viedoklu apmainai."

Nezinu Juusu vaardu, bet facebook vietaa dotu priekshroku veiko.spolitis@helsinki.fi

1. Joprojam par legitimitati- prieks IMF, EC un Ziemelu draugiem divas valdibas mainas vienu sarunu laika butu diezgan eksotiski. Un nedomaju, ka tas iespaidos pozitivi.

NEPIEKRĪTU, jo ārkārtas vēlēšanas NAV saistītas ar JAUNU VALDĪBU, šī pati strādā līdz jaunas valdības apstiprināšanai!

Un ja Repse un Dombrovskis visu sak no nulles, tad kadu labaku alternativu varetu piedavat nakama valdiba..

ALTERNATĪVA nav nepieciešama, jauna valdība (nu jau bez TP & preferably bez ZZS) turpina iesākto!

*SCP nav skeles pilotprojekts un TP ir savu nokalpojis

Ja

*nav shemu,bet bus piedavajums- dikti viltigs (labi, ka shemosana nav viltiga)

Politiku taisiit nav iespeejams ar baltiem cimdiem, un paarfrazeejt: "kur cirvis cērt, tur skaidas lec"

*par kuriem cilvekiem iet runa blakus? SCP? pats ziniet, cik specigs ir Jusu studentu sastavs un cik daudz no tiem, kuri patiesam ir specigi vienlaikus ir ieintereseti smereties politika

Zinu gan, bet kāpēc domājat, ka ir jāsmērējas??

Vai to cilveku kas ir blakus pietiek lai reformetu valsts aparatu?

protams, jo valsts aparāta jau shodien ir lietaskoki, kuri turpinoties padomiskajam un necaurspiidiigajam paarvaldes stilam ir varas gaitenjos neizmantoti, diemzheel! To var mainiit ar labi parbauditu eiropeizeetu principu izmantoshanu, pie kuriem SCP straadaa:)

Anonymous said...

japarbauda:)

Anonymous said...

buy tramadol legal buy tramadol online us - buy tramadol 200mg online